Błąd

Proszę się najpierw zalogować

Święto Pracy 2024

1 maja ulicami Warszawy przeszedł wielotysięczny pochód. Manifestacja z okazji Święta Pracy była barwa, różnorodna i emanująca pozytywną energią! Do stolicy przybyli ludzie lewicy z całej Polski, dziś na ulicach Warszawy było widać jak na dłoni, kto w Polsce jest reprezentantem świata pracy. Gościem specjalnym obchodów był unijny komisarz ds. zatrudniania, spraw społecznych i wyrównywania szans Nicolas Schmit

1maja2024e

Lewica podczas Święta Pracy zaprezentowała cztery priorytety dla pracowników.

Praca - walka ze śmieciówkami wchodzi w decydującą fazę i już za chwilę z ministerstwa rodziny, pracy i polityki społecznej kierowanego przez Agnieszkę Dziemianowicz-Bąk wyjdzie projekt ustawy, który wlicza okres pracy na umowach cywilnoprawnych oraz okres prowadzenia jednoosobowej działalności gospodarczej do stażu pracy.

Odpoczynek - dziś tydzień pracy to 5 dni i 40 godzin, do końca kadencji Lewica doprowadzi do skrócenia czasu pracy do 4 dni za tę samą płacę.

Rodzina - rządowy projekt ustawy „Aktywny rodzic” został już przyjęty przez rząd koalicji Lewicy, Koalicji Obywatelskiej oraz Trzeciej Drogi i już niedługo zostanie przyjęty przez parlament. Nowe rozwiązanie ma pomóc rodzicom dzieci do lat w powrocie na rynek pracy.

Program zakłada trzy rodzaje dofinansowania do opieki nad dzieckiem:

• w żłobku (1500 zł, w przypadku podjęcia aktywności zawodowej rodzica)
  • pod opieką niani, dziadka, babci, sąsiadki etc. (1500 zł, (w przypadku podjęcia aktywności zawodowej rodzica)
  • w domu, pod opieką rodzica (500 zł, już od pierwszego dziecka - a nie dopiero od drugiego jak do tej pory w ramach Rodzinnego Kapitału Opiekuńczego)

Rozwój - koniec darmowych staży i objęcie ich przepisami o minimalnym wynagrodzeniu. Lewica będzie dążyć do uregulowania przepisów dotyczących praktyk i staży na poziomie Unii Europejskiej, aby zakończyć wyzysk młodych ludzi.

1maja2024a

W ramach centralnych obchodów Lewica złożyła kwiaty pod Cytadelą, na placu Grzybowskim pod pomnikiem upamiętniającym wydarzenia z 13 listopada 1904 r., gdzie odbyła się pierwsza na ziemiach polskich zbrojna demonstracja robotnicza zorganizowana przez Polską Partię Socjalistyczną w walce z Caratem oraz pod pomnikiem Ignacego Daszyńskiego.

Biedron 010524

1maja2024b

Uczestnicy uroczystości pamiętali, że 1 maja to również dzień wejścia do Unii Europejskiej. Polska jest częścią UE od 1 maja 2004 r., kiedy to rząd SLD-UP-PSL wprowadził nasz kraj do wspólnoty. Przez 20 lat członkostwa nasz kraj dokonał ogromnego skoku cywilizacyjnego.

1maja2024c

1maja2024d

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!